Dame står og venter på å lade ferdig sin elbil

Ikke vent med å kjøpe elbil – nå er det bra å investere

Kjøpe elbil nå eller vente? Du har kanskje stilt deg selv dette spørsmålet. Men det er ingen grunn til å vente med moroa, du kan trygt kjøpe elbil nå!

Bra tidspunkt for å kjøpe nå i stedet for å vente

– Timingen for å kjøpe elbil er god. Det er ingen teknologiske kvantesprang som ligger foran deg nå som gjør at du må vente for å få best mulig rekkevidde og utstyr. I tillegg er det kjøpers marked på bruktbilmarkedet og du kan gjøre gode kupp, råder Leif Egge, CTO i Ohmia Charging.

Nye elbiler gir mye rekkevidde for pengene, mens en brukt elbil nesten kan betale seg selv i form av sparte drivstoffutgifter. Vedlikeholdskostnadene er også generelt mye mindre. I tillegg er det stor sannsynlighet for at det fremdeles er garanti på elbilbatteriet dersom du kjøper en bil som ikke er eldre enn åtte år, eller har kjørt mer enn 160 000 kilometer.

På grunn av pandemien har leveringstiden på nye elbiler skutt i været. Mulighet til å få bilen raskt er en god grunn til å kjøpe brukt elbil nå.


Mye rekkevidde for pengene

Har du ventet på høy rekkevidde, er øyeblikket nå kommet for å kjøpe elbil. Dagens elbiler har veldig lang rekkevidde, gjerne 300 til 500 km, noe som er mer enn du trenger i det daglige. For langturer er du godt dekket med hurtigladere langs veien, og dem blir det stadig flere av. Du kan planlegge din reiserute med Elbilforeningens ladekart (Norsk elbilforening).

– Det ingen grunn til å vente i to år til, for du får marginalt mer nytteverdi av det. De fleste av oss trenger en pause uansett etter 3-400 km og vil stoppe for å strekke på beina og samtidig lade bilen. Derfor trenger du ikke å vente på biler med 700 km rekkevidde, forteller Egge.

Om du vurderer å kjøpe brukt elbil, er det lurt å være oppmerksom på at en del av forrige generasjons elbiler hadde rekkevidde på 100-150 km. Det er fint hvis du skal bruke bilen i nærområdet, og batteriet lades raskt, men setter større begrensninger dersom du jevnlig kjører lengre strekninger.

Ohmia Ready, motorsykkel i parkeringsanlegg

Avgiftsfritt å kjøpe elbil

En av de viktigste godene med å kjøpe elbil nå, er at det er avgiftsfritt. Du betaler ikke engang moms slik ordningen er i dag, noe som gjør at elbiler er konkurransedyktige på pris sammenlignet med fossildrevne biler med samme type utstyr. Med tiden vil det med stor sannsynlighet bli innført moms på nye elbiler, som fører til at enkelte elbiler vil øke kraftig i pris.

– Dersom det innføres avgifter på elbiler, vil både nybil- og bruktbilprisen øke. Derfor er det lurt å kjøpe nå, poengterer Egge.

Flere steder i landet får elbilførere fordeler som f.eks. gratis parkering, unntak fra bompengeavgifter og mulighet til å kjøre i kollektivfeltet. Se til oversikt over fordelene (Norsk elbilforening).

Myter om elbiler på vinteren

Det henger igjen noen myter om elbiler på vinterføre. Kanskje har du hørt noen av disse? Her forklarer vi hvorfor det ikke stemmer.

“Elbilen taper mye rekkevidde i kuldegrader”: Nei, dette stemmer ikke helt. Kuldegrader går marginalt utover rekkevidden så lenge du har husket å forvarme bilen godt mens den er koblet til laderen din. Det som derimot kan påvirke negativt på rekkevidden om vinteren er slapsføre eller regnvær da rullemotstanden øker.

“Elbiler er ikke kraftige nok på vinterføre”: Nei, dette stemmer ikke. Mange elbiler er snarere tvert imot bedre på vinterføre enn fossilbiler. Elbiler med firehjulstrekk har to individuelle motorer som styrer firehjulstrekken, mens fossilbiler oftest har én motor med et mindre fleksibelt akslingssystem.

Les mer om lading på vinteren her.

Mange er i tillegg kanskje skeptiske til ladenettverket, men dette er godt utbygget og blir stadig bedre. Se oppdatert oversikt over ladenettverket i Norge (Norsk elbilforening). Når på året du kjøper elbil spiller altså ingen rolle.

Bakplate klar til elbillading

Lad elbilen med Plug and play

Med Ohmia Charging får alle i borettslaget eller sameiet mulighet til å lade sin el-eller hybridbil, siden hele anlegget er klargjort for lading. Det kaller vi Plug and play. Les mer om våre ladeabonnement her.