09 JUL
Dame som bruker hurtiglader til elbil

Derfor bør du begrense bruk av hurtiglader til elbil

Har du ladeabonnement på elbil hjemme, slipper du å tenke på ulempene med slitasje på batteriet, ladekøer og høye kostnader. Da starter du hver dag med fulladet bil! Hurtigladere virker som en kjapp plan b, siden du på en halvtime kan få elbilens batteri fra 20 til 80 prosent i sommerhalvåret (avhengig av hvilken bil du har).

Men det er gode grunner til å begrense hvor ofte du benytter deg av hurtiglading.

Hurtiglading kan være skadelig for elbilen

For mye hurtiglading kan skade elbilbatteriet slik at du taper kapasitet over tid, både pga varmeutvikling i pakken som gir slitasje, men også fordi du ikke gir bilen anledning til å balansere cellene sine hyppig nok dersom hurtiglading benyttes som den primære formen for lading.

Husk også at du ikke bør lade elbilbatteriet mer enn 80 prosent. Dette er mest av hensyn til dine med-elbilister. Bilen vil senke hastigheten mot toppen av pakken, og det går dermed veldig tregt, og da okkuperer du plassen noen andre kunne hatt mye større glede av.

Kø på ladestasjoner

Etter hvert som elbiler har blitt mer vanlig, har det blitt mer trengsel på ladeplassene. Du har kanskje merket at du ofte sitter i kø for å få lade bilen, eller at elbilister parkerer på p-plass med lademulighet, uten å lade, fordi det er for lite parkeringsplasser? Det er irriterende når du trenger å lade raskt for å komme deg videre, og det er heller ikke tidsbesparende.

Dyrt og varierende kvalitet på hurtigladere

Å satse på hurtiglader kan være en dårlig idé, selv om du har tid til å vente i kø og er motivert til å betale for ladingen. Med ujevne mellomrom er kommersielle ladeanlegg nede eller overbelastet, noe som betyr at du ikke får ladet. Om det er for kaldt ute, får du heller ikke ladet særlig fort, og det koster tilsvarende mer.

Invester i bedre rekkevidde

Trøsten er at nye elbiler får stadig bedre rekkevidde, slik at du ikke trenger å lade bilen like ofte. Da blir også presset på offentlige ladestasjoner mindre, når du en sjelden gang er nødt til å lade ute.

Vær uavhengig av offentlig ladeplass i det daglige

Dersom du bor i borettslag eller sameie, kan dere få et smart ladeanlegg som sikrer beboere fulladede biler hver morgen. Du starter hver eneste dag med maksimalt av muligheter, og du slipper å tenke på ladestasjoner i det daglige, for du kan abonnere på billading hjemme.

Se video under om hvordan det fungerer.

Les mer om fordelene med ladeanlegg fra Ohmia her.


Andre nyheter

Elbiler du kan få raskt – kjøpe brukt, abonnere eller lease

Bilprodusenter sliter med å møte etterspørselen etter nye elbiler, og leveringstiden på enkelte modeller har blitt ekstra lang som en følge av komponentmangel og en verdensomfattende pandemi. Det er likevel ingen grunn til å vente med å skaffe seg elbil. Her får du tips til elbiler du kan få raskt – nærmest på dagen!

Ikke vent med å kjøpe elbil – nå er det bra å investere

Kjøpe elbil nå eller vente? Du har kanskje stilt deg selv dette spørsmålet. Men det er ingen grunn til å vente med moroa, du kan trygt kjøpe elbil nå!

Elbilandelen øker – på god vei mot nullutslipp i 2025

I 2025 har regjeringen satt som mål at nybilsalget kun skal bestå av nullutslippsbiler. Vi nærmer oss 2025 med stormskritt og salg av elbil har aldri vært høyere! Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) opplyser at hele 77,5 prosent av nybilsalget besto av elbiler i september. Det er grunn til jubel og hurrarop!