09 JUL
Dame som bruker hurtiglader til elbil

Derfor bør du begrense bruk av hurtiglader til elbil

Har du ladeabonnement på elbil hjemme, slipper du å tenke på ulempene med slitasje på batteriet, ladekøer og høye kostnader. Da starter du hver dag med fulladet bil! Hurtigladere virker som en kjapp plan b, siden du på en halvtime kan få elbilens batteri fra 20 til 80 prosent i sommerhalvåret (avhengig av hvilken bil du har).

Men det er gode grunner til å begrense hvor ofte du benytter deg av hurtiglading.

Hurtiglading kan være skadelig for elbilen

For mye hurtiglading kan skade elbilbatteriet slik at du taper kapasitet over tid, både pga varmeutvikling i pakken som gir slitasje, men også fordi du ikke gir bilen anledning til å balansere cellene sine hyppig nok dersom hurtiglading benyttes som den primære formen for lading.

Husk også at du ikke bør lade elbilbatteriet mer enn 80 prosent. Dette er mest av hensyn til dine med-elbilister. Bilen vil senke hastigheten mot toppen av pakken, og det går dermed veldig tregt, og da okkuperer du plassen noen andre kunne hatt mye større glede av.

Kø på ladestasjoner

Etter hvert som elbiler har blitt mer vanlig, har det blitt mer trengsel på ladeplassene. Du har kanskje merket at du ofte sitter i kø for å få lade bilen, eller at elbilister parkerer på p-plass med lademulighet, uten å lade, fordi det er for lite parkeringsplasser? Det er irriterende når du trenger å lade raskt for å komme deg videre, og det er heller ikke tidsbesparende.

Dyrt og varierende kvalitet på hurtigladere

Å satse på hurtiglader kan være en dårlig idé, selv om du har tid til å vente i kø og er motivert til å betale for ladingen. Med ujevne mellomrom er kommersielle ladeanlegg nede eller overbelastet, noe som betyr at du ikke får ladet. Om det er for kaldt ute, får du heller ikke ladet særlig fort, og det koster tilsvarende mer.

Invester i bedre rekkevidde

Trøsten er at nye elbiler får stadig bedre rekkevidde, slik at du ikke trenger å lade bilen like ofte. Da blir også presset på offentlige ladestasjoner mindre, når du en sjelden gang er nødt til å lade ute.

Vær uavhengig av offentlig ladeplass i det daglige

Dersom du bor i borettslag eller sameie, kan dere få et smart ladeanlegg som sikrer beboere fulladede biler hver morgen. Du starter hver eneste dag med maksimalt av muligheter, og du slipper å tenke på ladestasjoner i det daglige, for du kan abonnere på billading hjemme.

Se video under om hvordan det fungerer.

Les mer om fordelene med ladeanlegg fra Ohmia her.


Andre nyheter

Rekkeviddeangst? Her er tipsene som gjør at du kan slappe av.

Du kommer langt med god rekkevidde på bilen. Det blir stadig flere ladeplasser langs veien. Men den beste kuren mot rekkeviddeangst er stabil hjemmelading!

Slik beregner du ladetid på elbiler

Lykken er en ladeboks på veggen, for da trenger du ikke tenke mye på ladetid, siden du kan plugge deg til hver gang elbilen står parkert. Men dersom du ikke har fast tilgang på lading hjemme, eller er litt ekstra interessert i ladetider, ampere, spenning og effekt, kan du se hvordan du regner ut ladetid på elbiler her.

Ladeanlegg for elbil kan øke verdien på boligen ved salg

Dersom dere har vedtatt å bygge felles ladeanlegg i boligfellesskapet, er det gode nyheter – også for deg som ikke har elbil selv. Bilparken i Norge byttes gradvis ut til fordel for elbiler, og du vil naturligvis at elbilistene skal komme på visning. Særlig når du vet at én ekstra budgiver kan bety minst 36 000 kr mer igjen for leiligheten din!