17 DES
Elbillading i kulden

Elbillading på vinteren – myter, tips og råd

Vinteren har kommet for lengst og temperaturen har sunket i hele landet. Kulde er som kjent ikke elbilens beste venn, og mange opplever frustrasjon fordi rekkevidden på elbilen reduseres. Ladehastigheten reduseres også merkbart, og er ikke lenger like rask som oppgitt effekt på laderen. Her gir vi deg tips og råd til lading i kulden!

Vil du få maks ut av rekkevidden på elbilen din i vinter?

Nye elbiler har så god rekkevidde at det vanligvis ikke er noe problem å kjøre lengre avstander, selv på vinteren. På eldre biler derimot, kan rekkeviddetapet være problematisk, og det kan være verdt å merke seg alle grepene som hjelper på vinterføre.

Har du tilgang til lader hjemme?

Lad bilen tett opptil avreise

 Sett på timer eller styr laderen din via app slik at bilen er ferdig ladet til tidspunktet du skal ut og kjøre. Pass også på å forvarme kupeen. Med en ferdig oppvarmet bil og batteri trenger ikke bilen å bruke masse energi på dette i kulda, og du får lengre rekkevidde på bilen din. Dette vil også redusere slitasje og opprettholde levetid på batteriet. Les mer om hvordan du beregner ladetid på elbiler.

Har du ikke tilgang til elbillader hjemme, eller skal du lade for eksempel på hytta?

Lad mens batteriet er varmt

Finn et tilgjengelig ladepunkt på slutten av kjøreturen din, og sørg for at bil og batteri er varmt når du setter bilen til lading. Når du senere parkerer bilen, vil den miste noe rekkevidde over natta på grunn av kulden. Har du allikevel nok batteri til å kjøre bil og batteri varmt før neste ladestopp vil du kunne lade på kortere tid enn om du hadde måttet lade en kald bil. Les mer om hvorfor du bør begrense hurtiglading.

Har du garasje eller parkeringskjeller?

Parker bilen innendørs

Kalde batterier er ikke lett å unngå på vinterstid. Hvis du har mulighet for å parkere bilen innendørs vil det gjøre at den lader raskere siden batteriet ikke er like kaldt som det ville vært om bilen sto ute.

Har du tenkt over kjørestilen din?

Tilpass kjøringen etter forholdene

Det er ingen hemmelighet at kjøreforholdene er mer krevende på vinteren enn på sommeren. Vintervær er grunn nok i seg selv til å senke farten og kjøre varsomt, men det er flere grunner til å være bevisst på hvordan du kjører. Kulde, snø og slaps fører samlet sett til større energiforbruk for alle biler, samtidig som det øker luft- og rullemotstanden. Et godt tips er å holde god oversikt over trafikken med en behersket kjørestil, slik at du unngår å bruke bremsen mer enn nødvendig.

Her kan du lese noen tips til deg som lider av rekkeviddeangst.

Myter om elbiler på vinteren

Det henger igjen noen myter om elbiler på vinterføre. Kanskje har du hørt noen av disse? Her forklarer vi hvorfor de ikke stemmer.

“Elbilen taper mye rekkevidde i kuldegrader”

Nei, dette stemmer ikke helt. Kuldegrader i seg selv går marginalt utover rekkevidden så lenge du har husket å forvarme bilen godt mens den er koblet til laderen din. Det som derimot kan påvirke negativt på rekkevidden om vinteren er som nevnt slapsføre eller regnvær, da rullemotstanden øker.

“Elbiler er ikke kraftige nok på vinterføre”

Nei, dette stemmer ikke. Mange elbiler er snarere tvert imot bedre på vinterføre enn fossilbiler. Elbiler med firehjulstrekk har to individuelle motorer som styrer firehjulstrekken, mens fossilbiler oftest har én motor med et mindre fleksibelt akslingssystem.

 

Med et komplett ladeanlegg fra Ohmia Charging kan du som beboer bestille ladeabonnement og være klar til å lade bilen i løpet av få dager. Les mer om det vi kaller Plug and play her.

Andre nyheter

Fra og med 1. juli kommer det nye regler for hjemmelading!

Du lader kanskje på «gamlemåten» – i en jordet husholdningskontakt? Det kan du fortsette med hvis du skal nødlade, men nye installasjoner må nå følge den reviderte NEK 400-standarden.

Skal du på ferie med elbil i sommer? Vi gir deg tipsene for en suksessfull tur!

Det er sommer. Det blir (forhåpentligvis) sol. Det er tid for å dra på ferie på (lande)veien med elbil. Her har vi samlet noen smarte tips og råd som du kan ha med deg på turen.

Det er ikke lenger noen tvil om hvilken bil som er mest miljøvennlig!

Elbiler genererer stadig mindre klimagassutslipp. En ny internasjonal studie viser at det ikke er noen tvil - elbilen er klart mer miljøvennlig gjennom hele levetiden sammenlignet med en fossilbil 🚘