05 OKT
Bilde av Ohmia Charging lader i garasjekjeller

Gode nyheter for deg som elbileier i borettslag

Tidligere har flere elbileiere i borettslag blitt nektet å sette opp lader i garasjeanlegget der de bor. Forrige uke fremmet regjeringen et lovforslag som vil endre borettslagsloven til å gi laderett til beboere med elbil. Den nye loven gjør det mulig for deg som beboer å sette opp en lader på din parkeringsplass, selv i tilfeller der flertallet i borettslaget er imot.

Like regler for borettslag og sameier

I mai 2017 ba stortinget regjeringen om å fremme et forslag til utforming av en nasjonal regulering for å sikre eiere i borettslag og sameier retten til å etablere et ladepunkt. For sameiene trådte endringen raskt i kraft da eierseksjonsloven ble endret samme år. Endringene i borettslagsloven har derimot latt vente på seg, og det er ikke før nå at endringene vil gjøres også her. Det gjør at de nye reglene endelig gir like rettigheter for de som bor i borettslag og sameier når det kommer til elbillading.

Forutsetninger for loven

Forutsetningen for loven er at beboere som ønsker lader må ha rett til å parkere på borettslagets eller sameiets eiendom. Borettslaget eller sameiet kan ikke nekte beboeren elbillader på sin plass uten å ha en saklig grunn. Hver enkelt beboer må selv betale for sin lader og sitt strømforbruk, men oppgraderingen av selve infrastrukturen vil kunne bli en felles kostnad for borettslaget.

Tjenestebasert ladeløsning uten kostnad for borettslaget

Ønsker man å skåne andelseiere uten elbil finnes det flere tilbydere på markedet som tar hele kostnaden for installering av infrastruktur. Med en tjenestebasert ladeleverandør får man full dekning på alle parkeringsplasser og kun de som lader betaler. Det vil si at det ikke koster en krone for de uten elbil. Skulle en beboer ønske å kjøpe seg elbil på et senere tidspunkt kan beboeren  enkelt koble seg til ladeanlegget og etablere et ladeabonnement.

Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget skal behandle saken. Forutsatt at loven ferdigbehandles for årsskiftet kan den tidligst tre i kraft fra 1. januar 2021.

Vil du vite mer om hvordan dere kan få elbillading til alle i borettslaget eller sameiet uten kostnader for felleskapet?

 Klikk her

 

 


Andre nyheter

Størst i markedet – Vi jobber for et nullutslipps-samfunn

TrønderEnergi-eide Ohmia Charging er størst i Norge på elbillading til borettslag og sameier.Ikke vent med å kjøpe elbil – nå er det bra å investere

Kjøpe elbil nå eller vente? Du har kanskje stilt deg selv dette spørsmålet. Men det er ingen grunn til å vente med moroa, du kan trygt kjøpe elbil nå!