08 APR
Mann som lader elbilen sin med Ohmia Charging ladeanlegg

Fem fordeler ved å velge elbil

I 2022 er det mange gode grunner til å velge elbil fremfor fossilbil. Her er 5 av de 👇🏼

1. Mer økonomisk å skaffe elbil 💰

Per i dag er det ingen moms eller engangsavgift ved kjøp eller lease elbil. Det gjelder også utstyret som blir kjøpt sammen med elbilen. Dette gjør elbiler konkurransedyktige på pris og sikrer at du gjør et godt kjøp sammenlignet med fossildrevne biler med samme type utstyr.

I tillegg: kjøper du brukt elbil betaler du bare 25 prosent av full omregistreringsavgift. Alle fritakene er fordeler regjeringen har garantert ut 2022. Det betyr at det kan være fordelaktig å velge en elbil som garantert kan leveres i løpet av året, for å dra nytte av disse fordelene.

2.   Reduserte avgifter 💳

Som elbileier får du fritak eller reduserte kostnader på bompasseringer, parkering og ferjeavganger.

Regjeringen har vedtatt at elbiler skal betale maksimalt 50 prosent av det fossilbiler betaler i bompenger og parkeringsavgift. Hvor mye elbiler faktisk skal betale bestemmes av den enkelte kommune og vil variere ut fra hvor i landet du befinner deg. Enkelte steder er det også mulig å finne offentlige parkeringsplasser der elbiler kan parkere gratis, og ladestasjoner som tilbyr gratis lading.

3.   Reduserte utgifter 🔌

Som elbileier vil du kunne spare betydelige utgifter på «drivstoff» sammenlignet med en bensin- eller dieselbil. Drivstoffutgiftene til en elbil vil være vesentlig lavere fordi strøm er rimeligere enn bensin og diesel.

En elbil krever mindre vedlikehold enn en fossilbil blant annet fordi den elektriske motoren har færre bevegelige deler som fører til slitasje, være seg clutch og girkasse. Elbilmotoren er også energieffektiv og rimelig i drift fordi den ikke trenger oljeskift, drivstoffilter og bytting av tennplugger. Det betyr at du vil kunne spare vesentlige kostnader på gjennomføring av service og vedlikehold.

Hvilken bilmodell du har, værforhold, strøm- og drivstoffpris, i tillegg til når og hvor du lader vil påvirke hvor mye utgiftene dine kan reduseres. Det er uansett betydelige penger å spare dersom du hovedsakelig lader elbilen hjemme, sammenlignet med om du skulle fylt biltanken med bensin eller diesel.

4.   Dårlig tid? – Kjør i kollektivfeltet ⏰

Er det mye trafikk og lange køer kan det være behagelig å benytte seg av kollektivfeltet for å spare tid og unngå irritasjon. Elbiler kan som hovedregel kjøre i kollektivfeltet, men det kan være ulike avvik og forbehold.

Det vil være avgjørende å følge skiltingen som er gitt for å overholde trafikkreglene. Begrensninger for å kunne benytte kollektivfeltet kan være at sjåføren må ha med seg minimum en passasjer eller at det bare er mulig å benytte kollektivfeltet på gitte tidspunkter på dagen.

5.   Klimavennlig 🌿

I hvilken grad energiproduksjonen som benyttes til produksjon av elbil er fornybar vil påvirke utfallet av elbilens klimavennlighet i relativt stor grad, men når elbilen først har kommet seg på veien er utslippene borte. I Norge er elbilene renere enn andre steder i Europa fordi det hovedsakelig er vannkraft som forsyner oss med strøm.

Sammenlignet med fossilbiler er produksjonen av både batteriet og selve bilen betydelig mer energieffektiv. Ser man på elbilens samlede CO2-utslipp gjennom hele livssyklusen, fra produksjon til endt liv, kommer elbilen også ut som mer klimavennlig enn fossilbiler.


Andre nyheter

Fra og med 1. juli kommer det nye regler for hjemmelading!

Du lader kanskje på «gamlemåten» – i en jordet husholdningskontakt? Det kan du fortsette med hvis du skal nødlade, men nye installasjoner må nå følge den reviderte NEK 400-standarden.

Skal du på ferie med elbil i sommer? Vi gir deg tipsene for en suksessfull tur!

Det er sommer. Det blir (forhåpentligvis) sol. Det er tid for å dra på ferie på (lande)veien med elbil. Her har vi samlet noen smarte tips og råd som du kan ha med deg på turen.

Det er ikke lenger noen tvil om hvilken bil som er mest miljøvennlig!

Elbiler genererer stadig mindre klimagassutslipp. En ny internasjonal studie viser at det ikke er noen tvil - elbilen er klart mer miljøvennlig gjennom hele levetiden sammenlignet med en fossilbil 🚘