03 JUN
Mor og barn som lader bilen på lader fra Ohmia Charging

Fra og med 1. juli kommer det nye regler for hjemmelading!

Du lader kanskje på «gamlemåten» – i en jordet husholdningskontakt? Det kan du fortsette med hvis du skal nødlade, men nye installasjoner må nå følge den reviderte NEK 400-standarden.

Hva er NEK 400?

Det er det sentrale henvisningsgrunnlaget i forskrift om elektriske lavspenningsinstallasjoner. Det er den standarden du (og elektrikeren) må følge når du skal installere lavspenningsmateriell. Denne standarden har nå blitt revidert. Det presiseres nå at hvis du skal installere ny kontakt som skal brukes til daglig/regelmessig lading av elbil, så må den kontakten følge den nye standarden.  

Hva betyr det i praksis?

Det betyr at du fortsatt kan bruke den stikkontakten du har. Og du kan fortsette med å bruke slike kontakter til såkalt nødlading. Men du bør likevel ta med i betraktningen at det er en bakgrunn for at slike forskrifter revideres: Det er av sikkerhetsmessige årsaker at standarden har blitt strammet inn. Det har vært flere tilfeller av varmgang i kontakter og i det elektriske systemet videre. Derfor ønsker man nå tryggere løsninger fremover når elbilen lades.

Ladeboks er fornuftig og anbefalt

Den tryggeste, enkleste og smarteste løsningen er selvsagt ladeboks eller ladestasjon, som myndighetene kaller det. Det er den løsningen de ønsker at vi alle skal ha. Enten det er privatboliger, borettslag, sameier eller offentlige bygg. En ladeboks som er riktig installert, er mye sikrere og mer funksjonell enn en vanlig stikkontakt. Den tåler mer strøm og har innebygde sikkerhetsfunksjoner som gjør at du kan være trygg på at du har en ladeløsning som er optimal både for elbilen din og omgivelsene dine.

Ønsker du trygg og enkel elbillading i ditt borettslag? Tips om ditt boligselskap her! 🔌


Andre nyheter

Skal du på ferie med elbil i sommer? Vi gir deg tipsene for en suksessfull tur!

Det er sommer. Det blir (forhåpentligvis) sol. Det er tid for å dra på ferie på (lande)veien med elbil. Her har vi samlet noen smarte tips og råd som du kan ha med deg på turen.

Det er ikke lenger noen tvil om hvilken bil som er mest miljøvennlig!

Elbiler genererer stadig mindre klimagassutslipp. En ny internasjonal studie viser at det ikke er noen tvil - elbilen er klart mer miljøvennlig gjennom hele levetiden sammenlignet med en fossilbil 🚘

Skal dere eie ladeanlegget selv? Eller ha elbillading som en tjeneste?

Det er store forskjeller på å eie et ladeanlegg selv og å ha elbillading som en tjeneste. Før dere bestemmer dere for løsning er det avgjørende å kartlegge hvilke ønsker og behov beboerne har. Dere bør også se på hva det koster boligselskapet, og hvor mye beboere må betale fra egen lomme. Her kan du lese mer om hovedforskjellene ⚡️