24 AUG
Par som beregner ladetid på elbil

Slik beregner du ladetid på elbiler

Lykken er en ladeboks på veggen, for da trenger du ikke tenke mye på ladetid, siden du kan plugge deg til hver gang elbilen står parkert. Men dersom du ikke har fast tilgang på lading hjemme, eller er litt ekstra interessert i ladetider, ampere, spenning og effekt, kan du se hvordan du regner ut ladetid på elbiler her.

Fakta og forutsetninger

Din elbils ladetid avhenger av batteripakken, hvilken type lader du bruker og hvor mye strøm du har til rådighet. Om det er veldig kaldt, kan det i tillegg påvirke ladetiden. Husk at du aldri bør kjøre batteriet tomt og heller ikke lade bilen til mer enn 80 prosent av batterikapasiteten i hverdagen dersom du ønsker lengst mulig levetid på batteriet. Ladehastigheten skrus også ned når batteriet nærmer seg 80 prosent fulladet.

Slik regner du ut ladetiden

  • Hvilken effekt tar elbilen imot? Generelt så kan de fleste elbiler lade 7 kWh per time. Du må vite hva som gjelder for din bil hvis du skal kunne regne ut ladetiden.
  • Hvilken effekt har laderen? For å finne effekten i laderen, ganger du antall ampere på sikringen med spenningen på strømuttaket. Typisk 10 ampere * 230 volt = effekt.
  • Hvor lang tid tar det å lade? Del batterikapasiteten på effekten, så får du ladetiden fra tomt batteri til fulladet.

Ladetid i vanlig strømuttak

Har du en 10 A sikring og en vanlig, norsk stikkontakt (alltid 230 volt spenning), vil regnestykket se slik ut:

10 A x 230 v = 2300 W / 2,3 kW

Da vet du at bilen lader cirka 2,3 kWt på en time under de forutsetningene, selv om den egentlig kan ta imot 7 kWt per time. Her får bilen altså tilført en tredjedel av effekten den kan ta, og derfor vil den bruke dobbelt så lang tid på å lade sammenliknet med tiden det ville tatt under optimale ladeforhold.

Hvilken betydning har dette for ladetiden?

Med en batteripakke på 70 kWt, vil det ta deg cirka 30 timer å lade bilen fra 0 til 100 prosent på denne måten. Har du egentlig tid til det?

Eksempel med 70 kWh batteri

Batterikapasiteten til en Audi e-tron er 70 kWt. Deler du batterikapasiteten på effekten, får du ladetiden. Vi vet at effekten på en vanlig stikkontakt med 10 A sikring er 2,3 kW.

70 / 2,3 = ca. 30,5 timer

Hvis du vil regne ut fra at du skal lade batteriet fra 0 til 80 prosent, må du gange batterikapasiteten med 0,8. Deretter gjør du samme regnestykket som over.

56 / 2,3 = ca. 24 timer

Med hjemmelader fra Ohmia Charging ville det tatt cirka 6-7 timer i gjennomsnitt, avhengig av hvor høy effekt bilen din kan ta imot.

Ta kontakt hvis du ønsker smart hjemmelading i ditt boligfellesskap.

Bekymringsløs tilværelse med hjemmelader

Med hjemmelader fra Ohmia Charging trenger du ikke tenke nevneverdig mye på elbilens ladetid, ettersom du får ladet opp bilen effektivt hjemme hver dag. Lang ladetid hjemme, eller bortelading med sprengt kapasitet i nabolaget, har gjort at folk har sett seg nødt til å selge bilen. Husk at du har krav på ladetilgang hvis du bor i borettslag eller sameie.

I det daglige kjører du kanskje 30-40 km, så hjemmeladingen går unna på 1-1,5 time med gode ladevaner. Plugg bilen i laderen hver gang du kommer hjem, så er den alltid klar.

Les mer om abonnement på elbillading hos Ohmia Charging.


Andre nyheter

Fra og med 1. juli kommer det nye regler for hjemmelading!

Du lader kanskje på «gamlemåten» – i en jordet husholdningskontakt? Det kan du fortsette med hvis du skal nødlade, men nye installasjoner må nå følge den reviderte NEK 400-standarden.

Skal du på ferie med elbil i sommer? Vi gir deg tipsene for en suksessfull tur!

Det er sommer. Det blir (forhåpentligvis) sol. Det er tid for å dra på ferie på (lande)veien med elbil. Her har vi samlet noen smarte tips og råd som du kan ha med deg på turen.

Det er ikke lenger noen tvil om hvilken bil som er mest miljøvennlig!

Elbiler genererer stadig mindre klimagassutslipp. En ny internasjonal studie viser at det ikke er noen tvil - elbilen er klart mer miljøvennlig gjennom hele levetiden sammenlignet med en fossilbil 🚘