03 JUN
Par og barn som pakker bilen for å dra på sommerferie

Skal du på ferie med elbil i sommer? Vi gir deg tipsene for en suksessfull tur!

Det er sommer. Det blir (forhåpentligvis) sol. Det er tid for å dra på ferie på (lande)veien med elbil. Her har vi samlet noen smarte tips og råd som du kan ha med deg på turen.

Ha en god plan – lag en reiserute 📍

Vi sier ikke at du ikke kan ta noen avstikkere, men det er smart å gå opp ruta eller strekningene på forhånd. Da unngår du de verste overraskelsene. Elbilforeningen har en fin reiseplanlegger med oversikt over ladestasjoner. Den er også tilpasset type elbil og med realistisk rekkevidde basert på dagens vær- og kjøreforhold.

Alle ladestasjoner i ett kart eller appenEn annen god oversikt er plugshare.

Spar tid og penger

Et annet viktig punkt i forberedelsene er å sjekke at apper for betaling og betalingskort er oppdaterte og klare til bruk. Det er kjedelig å måtte bruke tid og krefter på dette når du er i feriemodus og bare skal få gjort unna ladingen. Det er også smart og økonomisk å skaffe seg en ladebrikke som fikser ladingen og betalingen. Både elbilforeningen og NAF tilbyr det. 

NB: Skal du bruke ferje, lønner det seg å ha AutoPASS –da får du halv pris.


Pakk på en smart måte

Det høres kanskje åpenbart ut, men det er lurt å ta med ladekabelen og ha den lett tilgjengelig. Det kan jo hende du får bruk for den underveis eller der du parkerer. Du bør på forhånd sjekke hvilke lademuligheter det er der du skal overnatte eller parkere.

 Bilferie betyr som regel «stappa» bil, og det vil selvsagt påvirke vekten og dermed rekkevidden. Det bør du ta med i betraktningen. Pakk det tyngste nederst eller innerst mot seteryggen. Husk også å ta hensyn til bilens tillatte nyttelast (sjekk vognkort). Ekstra vekt betyr også at du sannsynligvis bør ha mer luft i dekkene.


(Plutselig) tom for strøm? Gjør dette!

Hvis du har gjort en skikkelig jobb med planleggingen og har fulgt godt med underveis, unngår du sannsynligvis dette. Men skulle det skje, kan du få hjelp hvis du er medlem hos NAF og lignende organisasjoner. Det er også lurt å sjekke på forhånd om du er forsikret for dette. Du burde ha med deg powerbank eller lignende, så er du sikker på at du får ringt iallfall (lagre nummeret på forhånd).

NB: De fleste elbiler har egen 12 V-strøm, som gjør at du kan bruke, lås, lys, vinduer og infotainment uansett. Noen elbiler kan du til og med sove i.

Tenk på de andre som skal lade

Vi sier som regel lad når du kan – ikke når du må. Men det kommer deg til gode hvis du avslutter ladingen på 80 %. De ekstra prosentene tar ofte lang tid, er dyrt og det vil skape unødige køer og bidra til at folk blir frustrerte.

Nyt turen, naturen, samværet – og stillheten

Å kjøre elbil er en fryd. Den støyer ikke – verken for deg eller omgivelsene rundt bilen. Dere kan prate og kose dere eller bare nyte det vakre landskapet som åpenbarer seg mil for mil. Det er også godt for samvittigheten å tenke på at du mil for mil bidrar til en grønnere fremtid.   


Verdens vakreste veier?

Uansett om turen går til Kjuttaviga eller slekta i Nordland, kjører du i landskaper som viser Norge på det beste. Men hvis du har lyst til å oppleve det vakreste av det flotteste, er det et godt tips å legge inn noen av disse 18 nasjonale turistvegene på planen:

God tur – ha en fin elbilferie! 🚘


Andre nyheter

Fra og med 1. juli kommer det nye regler for hjemmelading!

Du lader kanskje på «gamlemåten» – i en jordet husholdningskontakt? Det kan du fortsette med hvis du skal nødlade, men nye installasjoner må nå følge den reviderte NEK 400-standarden.

Det er ikke lenger noen tvil om hvilken bil som er mest miljøvennlig!

Elbiler genererer stadig mindre klimagassutslipp. En ny internasjonal studie viser at det ikke er noen tvil - elbilen er klart mer miljøvennlig gjennom hele levetiden sammenlignet med en fossilbil 🚘

Skal dere eie ladeanlegget selv? Eller ha elbillading som en tjeneste?

Det er store forskjeller på å eie et ladeanlegg selv og å ha elbillading som en tjeneste. Før dere bestemmer dere for løsning er det avgjørende å kartlegge hvilke ønsker og behov beboerne har. Dere bør også se på hva det koster boligselskapet, og hvor mye beboere må betale fra egen lomme. Her kan du lese mer om hovedforskjellene ⚡️